غذای دانشجویی چقدر برای دانشگاهها آب می خورد
کنکور هنر: دانشگاه ها 1620 میلیارد تومان از منابعی که باید صرف آموزش و پژوهش شود را برای غذای دانشجویی هزینه می کنند.
به گزارش کنکور هنر به نقل از مهر، یکی از اشکالات مهم دانشگاه ها در سالهای اخیر موضوع کمبود اعتبارات مربوط به تغذیه دانشجویی است. دانشگاه ها در این سال ها به علت استمرار تورم و افزایش هزینه ها از محل خرید حل خرید مواد اولیه و حقوق و دستمزد نیروی انسانی جهت تهیه غذای دانشجویی، هر سال مبلغ بالاتری نسبت به سالهای قبل برای غذای دانشجویی اختصاص می دهد.
همین موضوع سبب شده که مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در قسمتی از یک گزارش کارشناسی به موضوع «تغذیه دانشجویی» بپردازند.
در این گزارش عنوان شده است که حدود ۱۷ درصد از منابع دانشگاه ها صرف غذای دانشجویی می شود که این عدد در دانشگاه های دنیا بطور معمول کم تر از ۱۰ درصد است.
بر اساس گزارش صندوق رفاه دانشجویی؛ کل اعتبار درنظر گرفته شده در سال ۱۴۰۳ برای تغذیه دانشجویان وزارت علوم و وزارت بهداشت به ترتیب حدود ۶ هزار میلیارد تومان از منابع عمومی دولت در اختیار مؤسسات قرار گرفته و یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نیز از منابع اختصاصی آنها به این محل اختصاص یافته است که در مجموع ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای غذای دانشجو هزینه اختصاص داده شده است.
۱۶۰۰ میلیارد تومان از سهم آموزش، پژوهش و امور فرهنگی دانشگاه ها صرف غذای دانشجویی می شود
این در حالیست که محاسبات صندوق رفاه دانشجویان نشان داده است که در سال ۱۴۰۳ مبلغ مورد نیاز جهت تامین هزینه کل تغذیه دانشجویان وزارت علوم و وزارت بهداشت حدود ۹ هزار و ۱۲۰ میلیارد تومان بوده که با کسر اعتبارات درنظر گرفته شده (۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان)، مبلغی در حدود ۱۶۲۰ میلیارد تومان بالاتر از میزان اعتباراتی که از محل بودجه اختصاصی دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی به این امر اختصاص یافته، کسری وجود دارد.
بنابراین مؤسسات باید از منابع در اختیار خود مبادرت به پرداخت این هزینه ها کنند. این بدین معناست که دانشگاه ها و مؤسسات ملزم به تامین اعتبار باقی مانده به هر نحو ممکن هستند. به عبارت دیگر؛ مبلغ باقی مانده (۱۶۰۰ میلیارد تومان) از سایر منابعی که صرف آموزش، پژوهش، امور فرهنگی و... می شود، باید تامین گردد.
کاهش هزینه های غذای دانشجویی با بوجودآوردن آشپزخانه های صنعتی
هزینه های صرف شده برای تهیه غذای دانشجویان بسته به کیفیت آشپزخانه هایی که مبادرت به تهیه غذا می کنند، می تواند متفاوت باشد. در تقسیم بندی موجود آشپزخانه ها در سه سطح سنتی، نیمه صنعتی و صنعتی قرار می گیرند.
برآورد صندوق های رفاه دانشجویی وزارت علوم و بهداشت نشان داده است که راندمان آشپزخانه های صنعتی ۳۰ درصد نسبت به آشپرخانه های نیمه صنعتی و ۵۰ درصد نسبت به آشپزخانه های صنعتی بیشتر است.
در ارزیابی دیگری نیز مشخص شده است که هزینه تمام شده طبخ سه وعده غذا (صبحانه، نهار و شام) برای آشپزخانه های صنعتی حدود ۱۲۰ هزار تومان بوده که این هزینه در آشپرخانه های حدودا نیمه صنعتی حدود ۲۲۰ هزار تومان محاسبه شده است.
در آمار ارائه شده از طرف صندوق رفاه دانشجویی وزارت علوم ۶ آشپزخانه سنتی و ۳۵۸ آشپرخانه نیمه صنعتی درحال فعالیت هستند. برمبنای برآوردها تبدیل کردن این آشپزخانه ها به نوع صنعتی (اگرچه هزینه ای را فقط جهت یک دفعه تحمیل می کند) نیازمند ۱۹۲ میلیارد تومان اعتبار است؛ اما این اقدام در بلندمدت می تواند منجر به افزایش راندمان و کاهش هدررفت منابع از این محل شود.
منبع: phdhonar.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب