خاطره بازی با تیتراژهای ماندگار-۴۵؛

سفر به یک دنیا خاطره با گنجشگک اشی مشی

سفر به یک دنیا خاطره با گنجشگک اشی مشی به گزارش کنکور هنر موسیقی تیتراژ سریال عروسکی گنجشگک اشی مشی به آهنگسازی مرحوم آندره آرزومانیان بدون تردید یکی از چند ترانه مهم و خاطره ساز دوران کودکی دهه شصتی هاست.


دریافت 8 MB
خبرگزاری مهر – گروه هنر – علیرضا سعیدی: کارکرد تیتراژ چیزی شبیه به جلد کتاب است که طراحش تلاش می کند با انتخاب عناصر، فرم ها و چینش ها با کمک گرافیک و موسیقی مخاطبان یک اثر را در جریان مبحث قرار دهد. شرایطی که گاهی بسیار نکته سنج، اندیشمندانه و حساب شده پیش روی مخاطبان قرار می دهد و گاهی هم به قدری سردستانه و از روی ادای یک تکلیف الزامی ایجاد می شود که بیننده را از اساس با یک اثر تصویری دور می کند.
آنچه بهانه ای شد تا بار دیگر رجعتی به کلیدواژه «تیتراژ» داشته باشیم، مروری بر ماندگارترین و خاطره سازترین موسیقی های در ارتباط با برخی برنامه ها و آثار سینمایی و تلویزیونی است که برای خیلی از مخاطبان دربرگیرنده خاطرات تلخ و شیرینی است و رجوع باردیگر به آنها برای ما در هر شرایطی می تواند یک دنیا خاطره به همراه داشته باشد. خاطره بازی که بعد از آغاز و انتشار آن در نوروز ۱۴۰۰ استقبال مخاطبان، ما را بر آن داشت در چارچوب یک خاطره بازی هفتگی در ایام جمعه هر هفته، روح و ذهنمان را به آن بسپاریم و از معبر آن به سال هایی که حالمان بهتر از این روزهای پردردسر بود، برویم.
«خاطره بازی با تیتراژهای ماندگار» عنوان سلسله گزارشی آرشیوی با همین رویکرد است که به صورت هفتگی می توانید در گروه هنر خبرگزاری مهر آنرا دنبال کنید.
در چهل و پنجمین شماره از این روایت رسانه ای به سراغ موسیقی تیتراژ سریال عروسکی «گنجشگک اشی مشی» به کارگردانی عروسکی مرحوم کامبیز صمیمی مفخم و آهنگسازی زنده یاد آندره آرزومانیان رفتیم که در پاییز سال ۱۳۶۶ تولید و آنچنان خاطرات ماندگار را از خود برجای گذاشت که هنوز هم نمی توان موسیقی و فضای تصویری جذابش را از یاد برد. فضایی رنگارنگ و مملو از تنوع که به شکلی اوج شکوفایی و هنرنمایی نسلی از هنرمندانی بود که در عرصه تئاتر عروسکی کاری کردند کارستان؛ هنرمندانی که امروزه هر کدام ازآنها تبدیل به بازیگران و افرادی جریان ساز در عرصه های مختلف تصویری شده و همواره از دوران حضورشان در حوزه تئاتر عروسکی بعنوان بهترین و مؤثرترین روزهای فعالیت در عرصه هنرهای نمایشی یاد می کنند.
همان گونه که اشاره شد، مجموعه تلویزیونی «گنجشگک اشی مشی» یکی از مهم ترین و جریان سازترین مجموعه های عروسکی تلویزیون در دهه شصت بود که در پاییز سال ۱۳۶۶ در ۱۰ قسمت به نویسندگی و ترانه سرایی شکوه قاسم نیا، کارگردانی عروسکی مرحوم کامبیز صمیمی مفخم، کارگردانی تلویزیونی سیما ایلخان، تهیه کنندگی گیتی فرشفایی روی آنتن رفت. مجموعه ای عروسکی که روایت گر داستان گنجشکی بود که هر بار می خواست یک رنگ باشد.

البته حضور هنرمندان و صداپیشگان مطرح و معتبری چون هنگامه مفید، فرشته صدرعرفایی، فریبا جدیکار، فاطمه معتمدآریا، ایرج طهماسب، کامبیز صمیمی مفخم، عادل بزدوده، شاهپور پوررامین، رحیم دوستی، حسن پورشیرازی و حسن زارعی هم یکی از مؤلفه های مهم و تاثیر گذار این مجموعه عروسکی بود که تقدیم مخاطبان کودکان و نوجوان آن سال های تلویزیون شد. مجموعه ای برخاسته از یک تفکر و منش هنری مبتنی بر آموزه های دانشگاهی هنرمندانش که هرکدام در حوزه تئاتر بخصوص تئاتر کودک و نوجوان آن هنگام که مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در اوج درخشش خود حضور داشتند، آثاری را پیش روی مخاطبان قرار داده بودند که همچنان جزو بهترین ها محسوب شده و توانسته برای نسل خاطره پرداز دهه شصت بهترین یادگاری ها را خلق کند.
یادگاری هایی که باآنکه امتزاج یافته با دوران هشت ساله دفاع مقدس و اتفاقات تلخ و شیرینش بود، اما با وجود همان تصاویربی کیفیت که مانند امروز زرق و برق نداشت، در بی تکلف ترین شکل ممکن با قصه هایی سرراست و پندآموز تلاش در پرکردن اوقات فراغت نسلی داشت که در آن روزگار نه اینستاگرام داشت و نه تا این میزان با انواع و اقسام سرگرمی های متنوع روبه رو بود.
سرگرمی هایی که در آن دوران خاطره ساز جنگ تحمیلی که شنیدن خبر شهادت رزمندگانش در کنار پیروزی آنها در عملیات ها ترکیب دراماتیکی را در ذهنمان ساخته بود، شکل دیگری داشت. شکلی که گاه با نگاه کردن مسیر موشک دشمن و برخورد آن به یک خانه تبدیل به غصه ای خفقان آور می شد و گاه با صدای ضدهوایی داخل شهرها و پناه بردن به طبقه های پایین ساختمان جور دیگری برایمان خاطره سازی می کرد. چارچوب هایی به غایت ماندگار که هرکدامش موسیقی هایی هم داشت. موسیقی هایی که گاه ساخته و پرداخته ذهن خودمان بود و گاه در چارچوب مجموعه ها و سریال های محدود اما ماندگار تلویزیونی برایمان تبدیل به موزه ای معنوی شد که در فراموش نشدنش تردیدی نیست. موسیقی هایی که فقط موسیقی نبود، بلکه دنیا دنیا ثبت و ضبط خاطره ای بود که این چنین ماندگارشدند. ملودی هایی که ساخته و پرداخته هنرمندانی چون مرحوم آندره آرزومانیان بود که خوب نبض مخاطب را بلد بودند و آهنگ هایی را ساختند که مانند همین موسیقی مجموعه «گنجشگک اشی مشی» ماندند به یادگار.

آندره آرزومانیان، همچون هنرمندان شناخته شده عرصه موسیقی بود که پانزدهم آبان ماه سال ۱۳۳ در آبادان متولد و در روز یازدهم خرداد ماه سال ۱۳۸۹ هم پس از مدت ها مبارزه با بیماری سرطان مغزاستخوان درگذشت.
هنرمندانی چون مرحوم آندره آرزومانیان بود که خوب نبض مخاطب را بلد بودند و آهنگ هایی را ساختند که مانند همین موسیقی مجموعه «گنجشگک اشی مشی» ماندند به یادگار این هنرمند فقید همچون و آهنگسازان معتبر موسیقی کشورمان در حوزه آهنگسازی و نوازندگی پیانو بود که از آثار شاخص او میتوان به حضور در آلبوم «پاییزطلایی» فر یبرز لاچینی بعنوان نوازنده پیانو اشاره نمود. ضمن این که حضور در گروه موسیقی آثار پر مخاطب دیگری چون «از کرخه تا راین»، «بوی پیراهن یوسف»، «آژانس شیشه ای»، «اخرین پرواز»، «من ترانه پانزده سال دارم»، «زن امروز»، «سام و نرگس»، «دست های آلوده»، «مرسدس»، «نطفه شوم» و همکاری با هنرمندان معتبر دیگری چون مجید انتظامی و بابک بیات از دیگر فعالیتهای آندره آرزومانیان در عرصه نوازندگی به حساب می آید.
مرحوم آرزومانیان در حوزه آهنگسازی هم موفق به ساخت موسیقی آثاری چون «پسران آجری»، «الهه زیگورات»، «جوان ایرانی»، «محبوبه»، «شبیخون»، «زن امروز»، «سرحد»، «فراراز جهنم»، «گاومیش ها»، «تعقیب»، «سلام به انتظار»، «گارد ویژه»، «گریز از مرگ»، «التهاب»، «بیقرار»، «بی تو هرگز»، «از بلور خون»، «خانواده کوچک ما»، «سکوت»، «علی و غول جنگل»، «رانده شده»، «شنگول و منگول»، «سیمرغ»، «ماهی» شد. این هنرمند در تنظیم آلبوم های «گل باران» با صدای عباس بهادری، «خواب گریه ها» با صدای قاسم افشار، نوازندگی پیانو در آلبوم «کجا به خنده می رسیم» با صدای مانی رهنما و «آواز عشق» با همراهی بابک شهر هم حضور داشته است.
تمامی آثاری که به صورت مختصر از آنها یاد شده، دربرگیرنده ملودی ها و مولفه هایی است که توانسته تا به امروز از آندره آرزومانیان هنرمندی مؤلف و جریان ساز در عرصه موسیقی آثارنمایشی معرفی نماید. هنرمندی که به قول خیلی از نزدیکانش به شدت روی جزئیات و فهم شنیداری مخاطبان حساسیت ویژه ای داشت و به دنبال نقطه ای در گوش شنیداری می گشت که بتواند روح و حس او را همراه با تصویری که پیش روی قرار داده می شود، کند. شرایطی که در مجموعه تلویزیونی «گنجشگک اشی مشی» به درست ترین و بهترین شکل ممکن با ترانه شکوه قاسم نیا و همراهی هنرمندانی چون الهه حمیدی (خواننده وکال) رعایت شد و تصویری را در ذهن کودکان و نوجوانان آن دوران ساخت که به سختی میتوان تصویر و موسیقی را در کنار هم تصور کرد.

آندره آرزومانیان و هم نسلانش گویی خوب می دانستند که در آن روزگار موسیقی کودک اساساً دربرگیرنده مؤلفه ها و شاخصهای مهمی است که حتما باید ریشه در کاوشهای روانکاوانه و جامعه شناسانه یک هنرمند درذهن و اندیشه داشته باشد. شرایطی به شدت مهم که اگر ذره ای در درونمایه اش مؤلفه های اقتصادی ترکیب شود تبدیل به آثار دم دستی و مبتذلی می شود که متأسفانه طی این سال ها در خیلی از آثار نمایشی در رابطه با حوزه کودک و نوجوان میتوان آنها را یافت.
این همان راز ماندگار و خاطره ساز شدن سریال ها و مجموعه هایی است که در دهه شصت توانست با روحیه همدلی و همکاری در عین اختلاف نظرها آثاری را پدیدار کند که از آنها بعنوان خاطراتی ماندگار یاد می شود. خاطراتی که گرچه مانند امروز در فوران رسانه های مختلف دیداری و شنیداری قرار نداشت، اما حضور توأمان مؤلفه هایی چون ذوق هنری در کنار رفاقت ها خالق آثاری شد که سریال عروسکی «گنجشگک اشی مشی» به آهنگسازی آندره آرزومانیان یکی از آنها بود.
محمد سریر آهنگساز و مدرس موسیقی در مراسم خاکسپاری پیکر مرحوم آرزومانیان بود، که در تجلیل از این هنرمند اظهار داشت: آندره آرزومانیان همیشه پشت آثارش بود، او هیچگاه مقابل آثارش و یا در کنار آنها نایستاد و بخش بزرگی از موسیقی که در کشور می شنوید، حاصل ریزه کاری های آندره آرزومانیان بود. او اول نت را می گرفت و به گوشه ای می رفت و تمام توانش را به کار می گرفت و عاشقانه کارش را انجام می داد. هر گاه در ضبط یک صدا مشکلی پیدا می کردیم آندره مثل یک شعبده باز کار را انجام می داد و تا رضایت را در نگاه ما نمی دید کار را رها نمی کرد و همیشه مهربان بود. جایگاه آندره بعدها بیشتر شناخته خواهد شد. وی در کار نوازندگی یک سبک ویژه ای داشت که مخصوص او بود و بسیاری خواستند که تکنیک های وی را یاد بگیرند ولی هیچ وقت کسی نتوانست مانند خود او بنوازد و حالا جایش بسیار خالی است.

به هر ترتیب موسیقی تیتراژ سریال عروسکی «گنجشگک اشی مشی» هم یکی از همان آثار ماندگار حوزه موسیقی تیتراژهاست که می تواند در موزه خاطرات موسیقایی دهه شصتی ها بعنوان یکی از خوش نوا ترین و جذاب ترین ملودی های کودکانه به حساب آید.
برای شنیدن موسیقی تیتراژ سریال عروسکی «گنجشگک اشی مشی» اینجا را کلیک کنید.


منبع:

1400/10/24
12:58:31
5.0 / 5
1022
تگهای خبر: بازیگر , پیانو , تئاتر , تصویر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
کنکور دکترای هنر
phdhonar.ir - تمام حقوق برای كنكور هنر محفوظ است

كنكور هنر

کنکور دکترای هنر